[ Generalna ] 02 Novembar, 2012 10:22

Iako se na Mikelanđelovim freskama ne vidi da su stare 500 godina, njima blicevi foto aparata kao i buka sve više smetaju pa je pitanje još koliko će freska zadržati svoj sjaj. Razlog je to što Sikstinska kapela dnevno primi više od 20000 posetilaca iz svih krajeva sveta. Ne smatra se džabe da je Sikstinska kapela jedna od najposećenijih prostorija na svetu.

Književnik Pjetro Citati je neodgovorne posetioce koji unose prašinu, viču, fotografišu umetnička dela uz blic uporedio sa "pijanim krdom". Smile

Zbog svega ovoga, razmišlja se o ograničenju broja dnevnih poseta. Ukoliko putujete u Rim a želite da posetite Sikstinsku kapelu, dolazak obavezno zakažite putem interneta, telefonom ili rizikujte i stanite u duuuuugačak red koji se svaki dan formira ispred kapele....i čekajte.

[ Generalna ] 26 Decembar, 2009 23:32

Skijalista u Italiji smestena su u njenom severnom, alpskom delu, relativno blizu granice sa Francuskom, Svajcarskom, Austrijom i Slovenijom. Na granici s Francuskom nalaze se  Sestriere (400 km staza) i Courmayeur (100 km), na granici sa Svajcarskom Livigno (110 km staza, bescarinska zona ) Regija Adamello Brenta (340 km staza, s Madonnom di Campiglio). Ne moze se propustiti podrucje Dolomiti Superski koji ukljucuje skijalista kao sto su Kronplatza, mondene Cortine d'Ampezzo, Sella Ronde sa svoje cetiri doline (Val di Fassa, Val Gardena, Alta Badia i Arabba) ili Civette. Jedan skipass pokriva 12 vrhunskih skijališta i vise od 1220 km staza. Skijalista se u Italiji dizu do nekih 2300 m/nv u Dolomiti Superski području ili 2800 m/nv na skijalistima blizu Francuske.

Alta Badia

Nadmorska visina 1500 m, ukupna duzina skijaskih staza : 130 m, staze za skijasko trcanje : 30 m, teške staze 8000 m, lake staze 70000 m, staze srednje tezine 52000 m
Uz 130 km staza, svakom se posetiocu pruza i mogucnost koriscenja 500-tinjak km staza Sella Ronde i1220 km staza sastava Dolomiti Superski uz kupljeni Dolomiti Superski skipass.

Arabba

Arabba je malo mesto u Dolomitima . Uz Malga Ciapelu u podnozju Marmolade
Sve su staze uglavnom spojene. Ima nekoliko zahtevnih crnih spusteva kojima se od 2478 m visokog vrha Porta Vescovo spustate do Arabbe na 1602 m/nv. Staza koju takodje treba spomenuti je12 km duga crvena staza sa Marmolade kojom cete se spustiti od vrha Punta Rocca sve do podnozja planine. Marmolada sa svojim najvisim vrhom od 3342 m/nv predstavlja kapu talijanskih Dolomita i opravdano nosi naziv "kraljice Dolomita".

Bormio

Smestio se u srcu sredisnjih talijanskih Alpa, unutar regije Alta Valltelina, na visini od1225 mnv, sto znaci da je visinska razlika skijalista 1800m.
Ukupna duzina skijaskih staza : 78 km, staze za skijasko trcanje : 55 km, teske staze 13000 m, lake staze 27000 m, staze srednje tezine 38000 m.

Kronplatz - Plan de Corones

Jedno od najpopularnijih skijalista medju nasim skijasima.
Ovo skijaliste prostire se gotovo celom povrsinom istoimene planine u sredistu skijaske regije Dolomiti Superski u Dolomitskim alpama juznog Tirola na granici s Austrijom i alpskim centralnim masivom, Na nadmorskoj visini od 850 m do 2275 m. Ukupna duzina skijaskih staza : 90 km, staze za skijasko trcanje : 200 km.

Livigno

Livigno je smesten na granici sa Svajcarskom u izduzenoj kotlini na 1800 m nadmorske visine, a najvisa zicara se penje do 2800 m. Ukupna duzina skijaskih staza : 120 km, staze za skijasko trcanje : 55 km, mogucnost nocnog skijanja, teske staze 20000 m, lake staze 30000 m, staze srednje tezine 70000 m.

 

Izvor: http://www.dom.com.hr

 

[ Generalna ] 26 Decembar, 2009 01:07

Poznato letovalište na obali Jadranskog mora, destinacija sa bogatom ponudom kulturnih i zabavnih sadržaja. Aktuelni slikarski centar Evrope, zbog prvorazredne izložbe “Od Rembranta do Gogena i Pikasa”, locirane u zamku Sismondo od 10.oktobra 2009. do 14.marta 2010.godine. Blizina San Marina ga čini dodatno atraktivnim. Rimini je jedno od najpoznatijih letovališta na italijanskoj jadranskoj obali. Ključ uspeha Riminija je što decenijama uspeva da održi dobar noćni život i kvalitetnu klupsku scenu, uporedo sa atmosferom prijatnom za porodice s decom. Plaže Riminija imaju preko 15km dužine, a mesto obiluje radnjama, restoranima, klubovima i barovima (ima ih oko 500). Mada je u II svetskom ratu dosta uništen, ali stari istorijski centar je sačuvao nekadašnji šarm, te ga nikako ne treba obići tokom šetnji kroz Rimini. Obavezno se upoznajte sa Augustovom kapijom – slavolukom koji potiče od 27g pne, Tiberijev most, na reci Marekija, izgrađenim kamenom iz Istre, Duomo – crkva Malatesta koju je freskama ukrasio Đoto, Amfiteatar iz II veka, koji je mogao da primi i do 15.000 gledaoca i još mnogo toga…

[ Generalna ] 07 Decembar, 2009 10:54

Verona, jedna od sedam metropola severne Italije, grad prepun istorijskog, umetničkog nasleđa, poznatih opera i svetskih sajmova, jedan od najmoćnijih gradova tokom romanske vladavine, koji je sam Julije Cezar birao za mesto odmora, što nije loša preporuka, zar ne? Ali bar pola miliona turista godišnje se u ovaj istorijski grad slije samo da bi odalo poštu večnim ljubavnicima i njihovoj ljubavi, koju je još besmrtnijom napravio veliki Šekspir. Verona je, kada na miru potom prošetate i vidite, predivan starinski, romanički grad na obali reke, dom lepote i umetnosti. Tokom boravka nemojte zaobići ni Fontanu istine, spomenik Danteu, koji je tu živeo nakon bega iz Firence, Stub srama... ali i brojne crkve među kojima je i Santa Marija Antika, velika romanička crkva koja je bila i župna crkva klana Skaligeri i poznata je po njihovim grobovima, sarkofazima u gotskom stilu. Budući da je Verona spoj duha prošlosti i modernog doba, u bilo koje doba da je posetite, nećete pogrešiti. U ovom večnom gradu ljubavi, nadomak čuvenog mondenskog jezera Lago di Garda, uvek ćete se osećati prijatno i dobrodošlo.

Julijin balkon, koji je preskakao Romeo i uzdisao: Oh Julija, zašto si Julija... Tu se ona sastajala sa mladim neprijateljskim Montegijem. U bašti legendarne kuće iz 13. veka, ispod balkona nalazi se bronzana statua Julije, čija je desna dojka sjajna, ispolirana od dodira miliona ljudi. Svi se fotografišu i dodiruju je jer to „donosi sreću“ i svako zamišlja želju... Dok razgledate kuću od tamnocrvenih cigala pretvorenu u muzej, s pažnjom pogledajte kako zaljubljeni iz čitavog sveta ostavljaju poruke kao i svi njihovi prethodnici. Zidovi i prozori oko terase izlepljeni su hiljadama poruka ljubavi, koje zaljubljeni turisti ostavljaju za sobom. Tradicija pisanja ljubavnih poruka potiče još od 1937.g. kad je prvo pismo naslovljeno „Julia, Verona“ pronađeno pored njene grobnice.

Romeova kuća nije daleko od ove u kojoj je bila izabranica njegovog srca, ali je trošna i nema šta da se vidi. Verona inače svake godine obeležava rođendan svoje slavne stanovnice Julije i to 16. septembra, a sam datum je izveden iz prve knjige pisane o ovoj tragičnoj ljubavi, koju je napisao Luiđi da Porto. Pravim ljubiteljima romantike i Šekspira preporučujem obilazak i Julijinog groba, mesta gde je ovo dvoje mladih i završilo svoje živote.

 

 

[ Generalna ] 28 Novembar, 2009 19:25
Treća najmanja država u Evropi, posle Vatikana i Monaka, Republika San Marino (italijanski, Serenissima Repubblica di San Marino) okružena je italijanskim regijama Emilia-Romagna i Marche. Prema legendi, San Marino je 301. godine osnovao klesar Marin sa ostrva Raba koji je sa prijateljem pobegao u Rimini, gradić 20 kilometara udaljen od današnjeg San Marina. Zbog progona hrišćana sakrio se na obližnje brdo Titano, gde je sagradio kapelicu koja danas čini jezgro grada San Marina. Republika zauzima 61,5 km2, a udaljenost od njene najsevernije do najjužnije granice je svega 12 kilometara vazdušne linije. Republika San Marino podeljena je na devet malih opština, koje su svaka na svom brdu. Kao suvenir iz srednjeg veka, na 756 metara visine brda Titano ponosno stoji kula Guaita (na lokalnom dijalektu „onaj koji čuva stražu“).Osim bazilika i dvoraca, Muzeja oružja i Muzeja imigranata, u San Marinu u ulici Via Lapicidi Marini 17 „čeka“ vas Muzej voštanih figura koji sadrži fascinantne rekonstrukcije 40 istorijskih prizora i 100 velikana u ambijentu i odeći iz svog vremena. Tamo možete videti atentat na američkog predsednika Abrahama Linkolna iz 1865. godine, Napoleona za njegovim stolom, Đuzepea Garibaldija uz postelju na kojoj umire njegova supruga Anita, scene mučenja zatvorenika, giljotinu... Muzej je otvoren cele godine.

Najpoznatije poslastice: njoke sa artičokama i ribom, domaće raviole sa aromatičnim biljem, torta „tre monti“, biskvit torta „titano“, „Veretta“...

[ Generalna ] 27 Novembar, 2009 14:02
Leonarno da Vinči (it. Leonardo da Vinci; 15. april 1452. - 2. maj 1519.) je bio italijanski renesansni arhitekta, muzičar, pronalazač, inženjer, vajar i slikar. Bio je opisan kao ideal "Renesansnog čoveka" i kao univerzalni genije. Poznat je po svojim remek - delima, kao što su "Tajna večera" i Mona Liza, a njegovi izumi se danas koriste u modernoj tehnologiji, iako nisu primenjivani u njegovo doba. Pomogao je razvoju anatomije, astronomije, i građevinarstva. Njegove slike su danas izuzetno retke i dragocene a iako često nedovršene, smatraju se vrhunskim delima ovog "univerzalnog genija" kako su ga često nazivali. Bio je fasciniran misterijom ljudskog lica i mogućnošću čitanja "pokreta duše" kroz pokrete i izraze lica. Leonardov portret žene fjorentinskog zvaničnika toga vremena "Mona Liza" nadaleko je poznat po zagonetnom izrazu lica portretisane dame. Portret "Mona Liza" je prvi psihološki portret naslikan u istoriji te se zato daje toliki znacaj ovom delu. Leonardo je rođen u blizini grada Vinči u Toskani 1452. godine, a slikarstvo i vajarstvo je učio kod Verokija, Italija. Više puta se selio u razne gradove Italije - svuda kuda ga je vodio posao. Pred kraj života živeo je u Rimu, a zatim 1517. bio pozvan da oslika dvorac u Parizu na poziv francuskog kralja. U Parizu je i umro 1519. godine. Iako je Leonardo stvorio relativno mali broj slika (od kojih je veliki broj nedovršen), on je ipak jedan od najuticajnijih i najinovativnijih umetnika Renesanse. U njegovom ranom periodu, slikarski pravac koji je sledio nije se mnogo razlikovao od stila njegovih učitelja, da bi sazrevajući, Da Vinči vešto odbacio rigidan način tretiranja figura i objekata, i praktično ih oživeo, koristeći svoju nadaleko popularnu tehniku sfumato. U svom delu Poklonjenje mudraca, koristi novi kompozicijski pristup - centralna figura se nalazi napred i sve je podređeno njoj, dok su ostale figure i predmeti u pozadini, grupisani tako da još više ističu centralnu figuru. Njegove stilske inovacije su još uočljivije u Tajnoj večeri, gde je jednu ustaljenu temu prikazao na totalno drugačiji način. Umesto da 12 apostola predstavi kao individualne figure, on ih grupiše u grupe, koje okružuju Hrista kao centralnu figuru. Skroz pozadi, kroz prozor je prikazan pejzaž. Da Vinči apostole i Hrista prikazuje u momentu kada Hrist objavljuje izdaju, i na gotovo realistički način prikazuje različite emocije apostola, zaprepašćene ovom vešću. Mona Liza, Leonardovo najpoznatije delo, jednako je poznato po inovacijama koje koristi u slikarskoj tehnici, kao i po misterioznom osmehu subjekta koji Leonardo prikazuje. Ovo delo je kohezija dve tehnike koje je on ustanovio - sfumata i ćiaroskura. Da Vinči je uticao skoro na sve kasnije umetnike visoke Renesanse, a pre svega na Rafaela. U poptunosti je izmenio milansku školu, a uticao je i na škole u Parmi, Firenci i drugim renesansnim centrima.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2009 17:49
On je jedan od najvećih umetnika svih vremena, čovek čije ime je postalo sinonim za reč "remek": Mikelandjelo Buonarroti. Kao umetnik je bez premca, tvorac dela u uzvišenoj lepoti koji izražavaju punu širinu ljudskog stanja. Ipak, u svetu umetnosti, gde je cvetao samo uz patronat, Mikelanđelo je bio uhvaćen između sukobljenih sila i kaprica porodice Mediči u Firenci, a papstvo u Rimu. Za razliku od drugih umetnika svog vremena, njegov genije je bio priznat, ali po kojoj ceni za svoj lični život?  

Drugi od pet braće, Mikelanđelo je rođen 6. marta 1475, u Caprese, u Toskani, na Lodoviko di Leonarda di Buonarotto Simoni i Francesca Neri. Iako je rođen u malom selu Caprese, Mikelanđelo je uvek sebe smatrao građaninom Firence.

Originalni crteži renesansnog umetnika Mikelandjela Buonarotija bila su izložena prvi put u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra. Izložba u Palati "Italija" u Beogradu organizovana je s namerom da se publici u Srbiji predstavi jedno od najpoznatijih remek-dela svih vremena, Mikelanđelova slika "Tondo Doni" (Sveta porodica, 1506), koja se danas nalazi u Galeriji Ufici u Firenci. Tako su posetioci imali priliku da pogledaju dva crteža koji su među najznačajnijima u kolekciji Mikelanđela - crtež Bogorodice i studija deteta za delo "Tondo Doni".

Konačni dizajn kompozicije u Sikstinskoj kapeli predstavlja biblijsku priču nastanka sveta, koja počinje sa momentom u kojem Bog razdvaja svetlost od tame, nastavljajući se sa pričom o Adamu i Evi i završava se pričom o Nojevom potopu. Scene biblijskih priča iz Starog zaveta, među kojima su one o jevrejskom kralju Davidu i Mojsiju, predstavljeni su u ćoškovima kompozicione strukture, a slike proroka, sibila, (drevnih proročica) i Hristovih predaka, smeštene su u okvirima iznad prozora.

 

 

Na slici je prikazan Mikelandjelov autoportret-smežurana koža koju drži Bartolomej.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2009 14:21

Vatikan je nezavisna država ustanovljena od strane Katoličke crkve i jedna je od najbogatijih zemalja. Najzanimljivije zgrade za turiste su bazilika Svetog Petra, Vatikanski muzej, Sikstinska kapela i Vatikanska biblioteka. Izbor pape se odvija u Vatikanu i veoma je komplikovan.Vatikanu pripada 11 građevina u Rimu i papsla letnja rezidencija u Kastel Gandolfu, koje nisu deo državne teritorije, ali im Italija priznaje eksteritorijalnost. Vatikan ima zastavu, radio i televiziju, poštu, novac, banku, štampariju. 

Sikstinska kapela je najslavnija katolička kapelica na svetu, što zbog umetničkog dela, što zbog konklava. Čitava je prekrivena renesansnim freskama. To je remek delo koje je Mikelanđelo oslikao u ležaćem položaju za 4 godine, po želji pape Julija II. Levo i desno su scene iz Starog i Novog zaveta. U sredini je istorija stvaranja sveta u 9 slika, a posebno se ističe Stvaranje Adama... čuvena slika koju je pozajmila Nokia. Iza oltara je Strašni sud. Veličanstvena scena dolazi do svoje pune dramske izražajnosti, kada se zna da je Mikelanđelov autoportret zapravo ona smežurana koža koju drži Bartolomej.


 

[ Generalna ] 14 Novembar, 2009 11:57
Murano se obično opisuje kao ostrvo u venecijanskom zalivu mada je, kao i Venecija, zapravo arhipelag malih ostrva povezanih mostovima. Murano su još u davna vremena naselili Rimljani i ono je bilo trgovačka luka i mesto proizvodnje soli. Razvoj Murana kao centra staklarskog zanata počeo je 1291. godine kada je Mletačka republika naredila majstorima da presele svoje radionice iz Venecije u Murano, jer je livenje stakla predstavljalo opasnost od požara u Veneciji čije su građevine u to vreme bilo većinom od drveta.Čuveno ostrvo Murano, prikazaće Vam pravu kombinaciju zanatstva i pomorstva. Naravno, tokom boravka na Muranu treba obići i kanal Grande i crkvu Svetog Petra, deo kulturne palete ostrva.

Burano je ostrvo na kojem kolorit fasada predstavlja jedno posebno umetničko delo. Koračajući ulicama ovog ostrva, uz pogled na staru crkvu Santa Foska, posetite brojne prodavnice čipkanih vezova koje žene sa Burana već vekovima kreiraju sa izuzetnim umećem.

 

[ Generalna ] 13 Novembar, 2009 12:37
Lido di Jezolo (Jesolo) predstavlja prelepo turističko naselje smešteno na Venecijanskoj Rivijeri, odnosno u severozapadnom delu Jadrana. Udaljeno je svega 40 km od Venecije, odnosno brodom se za svega 40 minuta vožnje preko prelepe Venecijanske lagune dopire do jednog od najposećenijih i najlepših gradova sveta, Venecije. Zahvaljujući svom položaju u odnosu na Veneciju, 15 km dugim peščanim plažama oker žute boje, jednom od najvećih pešačkih zona u Evropi, 2000 prodavnica, preko 400 hotela, mnoštvo restorana, pabova, barova, noćnih klubova, zabavnih parkova, zelenih oaza,... Lido di Jezolo je postalo jedna od najomiljenijih turističkih destinacija u Italiji, ali i u Evropi. Samo mesto pored nabrojanog sadrži uređene plaže (gotovo svaki hotel ili rezidencija ima svoju privatnu plažu sa kompletnom opremom), izuzetan noćni život koji se odvija u mnogobrojnim diskotekama i noćnim klubovima (preko leta, Lido poseti na hiljade mladih sa svih strana Evrope), sjajne sadržaje za decu, ali i odrasle (zabavni park „Aqualandia“, zabavni park „Jolly Roger“ – piratski brod sa sjanom zabavom; Karting staze,...), itd. Već dugi niz godina Lido di Jezolo nosi epitet evropskog Majamija, kako zbog izuzetne hotelijerske i ugostiteljske usluge, tako i zbog prelepih plaža, sunca i izuzetnog noćnog života!

KUPANJE
Spasilac svakog jutra ističe zastavu koja označava sledeće:
- Plava - dozvoljeno kupanje
- Žuta - dozvoljeno kupanje uz oprez
- Crvena - kupate se na sosptveni rizik
- Crna - zabranjeno kupanje po svaku cenu
U zavisnosti od vremena ili eventualne pojave meduza, spasioci će tokom dana promeniti zastavu. Da se ne zbunite, ako je pre podne plava zastava i oko podneva se promeni u žutu a vi ne vidite razlog za to, znajte da je to zbog jakog sunca. Oko 16 h se zastava vraća na plavo.

 

 

 

[ Generalna ] 12 Novembar, 2009 20:29
Kafa je napitak svojstven svim kulturama sveta, gotovo svaka nacija ima svoje "male tajne" o kafi a o ovoj crnoj tečnosti napisane su brojne naučne studije. U Italiji postoji čak i Univerzitet za kafu čiji je cilj širenje kulture pijenja kafe i negovanje tradicije italijanskog espresa širom sveta.

U Italiji "zemlji espresso kafe" restorani u kojima je kafa glavni specijalitet, ovaj napitak nude pripremljen na čak trideset načina! U Veneciji najčešće naručuju "espresso pizzicato", espreso kafu koja je tek poprskana pravim šlagom. Mnogi se ipak odlučuju za "kafu sa jajetom" koja se pravi tako što se najpre umuti žumance sa šećerom, pa se prelije nešto "dužim" espresom. Ukoliko putujete u Đenovu, svakako će vam ponuditi "cappucino alla genovese", sa vrlo malo pene od mleka što se razlikuje od tršćanskog kapućina koji ima malo kafe, a dosta mlečne pene, a još više gorkog kakao praha posutog odozgo. Hit leta na mnogim italijanskim mestima za ispijanje kafe je espresso "tiramisu" koji je, zapravo, sladoled preliven espreso kafom. Naravno, "podloge", odnosno, ukusi sladoleda mogu biti različiti. I da ne bude zabune, to nije takozvana ajs kafa, budući da se služi u šoljicama za espreso. Italijani obično uz kafu služe kockicu čokolade ili mali čajni kolačić. Svi ovi "minijaturni" oblici ukazuju na to da se kafa u Italiji pije veoma brzo. Pravilo "italijanskog" Bontona kaže da se espreso pije isključivo iz dva gutljaja. Zato, nemojte se začuditi ako vam po neki konobar u Italiji kaže: "Brže, brže!"

Espresso kafa - kratki kafeni napitak, ima ga oko 40 ml u šoljici i može se ispiti u jednom gutljaju. Espresso se pravi od posebnih vrsta kafe (robuste i arabike), pomoću aparata kojima se vrela voda pod jakim pritiskom propušta kroz krupnije mlevenu kafu, a ceo proces traje oko 30 sekundi.
Mnogima je ta količina nedovoljna pa je u modu ušao tzv. dupli espresso. Produženi espresso je naziv za espresso kojem se dodaje malo veća količina vode ili mleka, zavisno od ukusa. Espresso-u se, osim mleka, često dodaju kakao i slatka pavlaka. Mali savet za one koji odluče da popiju kafu u Italiji- pogledajte cenovnik pre izbora mesta jer vas račun može neprijatno iznenediti (u Italiji se plaća sedenje "coperto", tako da se cena menja u zavisnosti od toga da li kafu pijete stojeci ili sedeci). 

 

 

 

 

 

 

[ Generalna ] 11 Novembar, 2009 19:59
Ovaj aqua park nalazi se u zapadnom delu Lida. Svojim posetiocima nudi dobru zabavu u vidu:

**Spacemakera- naviši spust na svetu, visok 42 metra. Brzina koja se može postići je 100 km/h pod uglom od 60 stepeni.

** Scary Falls je 38 metara visok spust sa 60 stepeni nagiba na krajnjem delu spusta. Spuštaju se po dve osobe. Ovo je jedan od zatvorenih tunela.

** Kamikaze su spustovi od 17 metara visine. Vozi se po jedna osoba.

** Stargate je 220 metara dubok spust. Spuštaju se po dve osobe, u mračnim cevima koje prekidaju povremeni zraci svetlosti, muzika i specijalni efekti.

Tu su još i pista blandas, funny land, crazy river i ostalo…

Cena karte za celodnevni boravak od 10:00 do 18:00 časova:
-odrasli 23 €
-deca visine od 1 metra do 1.4 metra plaćaju 19€
-deca do 1m imaju besplatan ulaz
-svi preko 60 godina 19€

Cena karte za celodnevni boravak od 14:00 do 18:00 časova:
-odrasli 19€
-deca visine od 1 metra do 1.4 metra plaćaju 15€
-deca do 1m imaju besplatan ulaz.

 

 

 

 Aqualandia je oaza zabave i opuštanja u kojoj svako može da pronadje svoj prostor

da provede nezaboravne sate...

[ Generalna ] 10 Novembar, 2009 22:52
Najveće ostrvo u Evropi , prepoznatljivo po svom trouglastom obliku, čiji su vrhovi "Capo Peloro" na severoistoku, "Capo Boeo" na severozapadu i "Capo Passero" na jugu, je Sicilija. Najveće ostrvo u Mediteranu, očaravajuće prirode, velelpnih gradova, živopisnih sela i bogate kulturne baštine. Na raskrsnici pomorskih puteva, Siciliju  su zaposedali mnogi narodi ostavljajuci svoje tragove tokom tri milenijuma duge istorije, od antičkih hramova, amfiteatara i akvadukta, srednjovekovnih katedrala i palata,  velelepnih modernih vila do prefinjenih slikarskih i književnih remek-dela. Ostrvom dominira najveci i jedini živi vulkan u Evropi- Etna (3.340   m) sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera. A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije - italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti - film "Kum". Najpoznatija letovališta su "Đardini Naksos", "San Vito La Kapo", gde se nalazi istoimena plaža i "Ćefalu", divan mali gradić koji krasi nekoliko dugih peščanih plaža. Najlepša i najposećenija plaža je u "Argiđenti". To je "Porto Enpedokle". Na samo 50 kilometara od severne obale Sicilije je ostrvce Panareu na kome boravi svetski džet-set.
 
 
 
Palermo
 
Grad sa blizu 700 000 stanovnika pleni svojom egzotikom i dinamikom svakodnevnog života. Osetite kulturno istorijsko bogatstvo grada, čiji su trgovi, ulice i bogomolje nastale tokom perioda kada je Palermo bio središte Sicilijanskog kraljevstva. Oduševiće Vas raskošna Katedrala iz XII veka, prava mešavina srednjevekovne arhitekture, islamkih stilova i renesanse, Normanska palata, kao i živa atmosfera starog trga Četiri pesme. Treba posetiti teatar Masimo, crkvu Svetog Dominika i na samom kraju ne zaboravite da uživajte u Garibaldijevom vrtu ili možda laganoj šetnji kraj mora…
 

 
[ Generalna ] 09 Novembar, 2009 12:55

Ovaj jaki industrijski, komercijalni i kulturni centar, danas je moderni grad sa dugom istorijom i veličanstvenim kulturnim i istorijskim spomenicima. U Milanu svakako treba videti čuveni Duomo- centralni trg koji nosi ime po slavnoj i velicanstvenoj Katedrali- remek delu gotske umetnosti i jedan od najvećih znamenitosti Italije; pored Duoma u Milanu se nalazi i jedna od najčuvenijih Opera na svetu poznata pod imenom „della Scala“. Preporučujem Vam naravno da posetite i Pinakoteku Brera, jednu od najvažnijih galerija na svetu, kao i crkvu Santa Maria delle Grazie u kojoj se nalazi misticna Leonardova freska „Tajna večera“. U istorijskom centru grada ne treba zaobići ni Srednjovekovni zamak, kao ni čuvenu Galeriju Vitorija Emanuela- spektakularni tržni centar. Milano je grad mode, pa ne treba propustiti posetu i nekom od butika na Via Napoleone... Tamo se nalaze butici poput Armani, Dolce&Gabbana, Etro, Prada, Valentino, LV, Ferre. Iako za ovakve butike treba imati dublji džep kako bi se kupovalo, osoblje je izuzetno ljubazno prema vama makar izašli bez ičega. Znači, slobodno uđite i razgledajte, a možete i isprobati koji komad. Ne postoji apsolutno nikakav pritisak koji smo sigurno svi doživeli u nekome od naših butika.  

[ Generalna ] 09 Novembar, 2009 11:35

Mujo i Haso razgledali Koloseum u Rimu.

- Ovo je fantastično- kaže Haso.

A Mujo će:

- A zamisli kako će tek da izgleda kada ga završe! LaughingWink

1 2 3  Sledeći»