On je jedan od najvećih umetnika svih vremena, čovek čije ime je postalo sinonim za reč "remek": Mikelandjelo Buonarroti. Kao umetnik je bez premca, tvorac dela u uzvišenoj lepoti koji izražavaju punu širinu ljudskog stanja. Ipak, u svetu umetnosti, gde je cvetao samo uz patronat, Mikelanđelo je bio uhvaćen između sukobljenih sila i kaprica porodice Mediči u Firenci, a papstvo u Rimu. Za razliku od drugih umetnika svog vremena, njegov genije je bio priznat, ali po kojoj ceni za svoj lični život?  

Drugi od pet braće, Mikelanđelo je rođen 6. marta 1475, u Caprese, u Toskani, na Lodoviko di Leonarda di Buonarotto Simoni i Francesca Neri. Iako je rođen u malom selu Caprese, Mikelanđelo je uvek sebe smatrao građaninom Firence.

Originalni crteži renesansnog umetnika Mikelandjela Buonarotija bila su izložena prvi put u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra. Izložba u Palati "Italija" u Beogradu organizovana je s namerom da se publici u Srbiji predstavi jedno od najpoznatijih remek-dela svih vremena, Mikelanđelova slika "Tondo Doni" (Sveta porodica, 1506), koja se danas nalazi u Galeriji Ufici u Firenci. Tako su posetioci imali priliku da pogledaju dva crteža koji su među najznačajnijima u kolekciji Mikelanđela - crtež Bogorodice i studija deteta za delo "Tondo Doni".

Konačni dizajn kompozicije u Sikstinskoj kapeli predstavlja biblijsku priču nastanka sveta, koja počinje sa momentom u kojem Bog razdvaja svetlost od tame, nastavljajući se sa pričom o Adamu i Evi i završava se pričom o Nojevom potopu. Scene biblijskih priča iz Starog zaveta, među kojima su one o jevrejskom kralju Davidu i Mojsiju, predstavljeni su u ćoškovima kompozicione strukture, a slike proroka, sibila, (drevnih proročica) i Hristovih predaka, smeštene su u okvirima iznad prozora.

 

 

Na slici je prikazan Mikelandjelov autoportret-smežurana koža koju drži Bartolomej.