[ Generalna ] 19 Novembar, 2009 17:49
On je jedan od najvećih umetnika svih vremena, čovek čije ime je postalo sinonim za reč "remek": Mikelandjelo Buonarroti. Kao umetnik je bez premca, tvorac dela u uzvišenoj lepoti koji izražavaju punu širinu ljudskog stanja. Ipak, u svetu umetnosti, gde je cvetao samo uz patronat, Mikelanđelo je bio uhvaćen između sukobljenih sila i kaprica porodice Mediči u Firenci, a papstvo u Rimu. Za razliku od drugih umetnika svog vremena, njegov genije je bio priznat, ali po kojoj ceni za svoj lični život?  

Drugi od pet braće, Mikelanđelo je rođen 6. marta 1475, u Caprese, u Toskani, na Lodoviko di Leonarda di Buonarotto Simoni i Francesca Neri. Iako je rođen u malom selu Caprese, Mikelanđelo je uvek sebe smatrao građaninom Firence.

Originalni crteži renesansnog umetnika Mikelandjela Buonarotija bila su izložena prvi put u Beogradu od 24. septembra do 15. oktobra. Izložba u Palati "Italija" u Beogradu organizovana je s namerom da se publici u Srbiji predstavi jedno od najpoznatijih remek-dela svih vremena, Mikelanđelova slika "Tondo Doni" (Sveta porodica, 1506), koja se danas nalazi u Galeriji Ufici u Firenci. Tako su posetioci imali priliku da pogledaju dva crteža koji su među najznačajnijima u kolekciji Mikelanđela - crtež Bogorodice i studija deteta za delo "Tondo Doni".

Konačni dizajn kompozicije u Sikstinskoj kapeli predstavlja biblijsku priču nastanka sveta, koja počinje sa momentom u kojem Bog razdvaja svetlost od tame, nastavljajući se sa pričom o Adamu i Evi i završava se pričom o Nojevom potopu. Scene biblijskih priča iz Starog zaveta, među kojima su one o jevrejskom kralju Davidu i Mojsiju, predstavljeni su u ćoškovima kompozicione strukture, a slike proroka, sibila, (drevnih proročica) i Hristovih predaka, smeštene su u okvirima iznad prozora.

 

 

Na slici je prikazan Mikelandjelov autoportret-smežurana koža koju drži Bartolomej.

[ Generalna ] 19 Novembar, 2009 14:21

Vatikan je nezavisna država ustanovljena od strane Katoličke crkve i jedna je od najbogatijih zemalja. Najzanimljivije zgrade za turiste su bazilika Svetog Petra, Vatikanski muzej, Sikstinska kapela i Vatikanska biblioteka. Izbor pape se odvija u Vatikanu i veoma je komplikovan.Vatikanu pripada 11 građevina u Rimu i papsla letnja rezidencija u Kastel Gandolfu, koje nisu deo državne teritorije, ali im Italija priznaje eksteritorijalnost. Vatikan ima zastavu, radio i televiziju, poštu, novac, banku, štampariju. 

Sikstinska kapela je najslavnija katolička kapelica na svetu, što zbog umetničkog dela, što zbog konklava. Čitava je prekrivena renesansnim freskama. To je remek delo koje je Mikelanđelo oslikao u ležaćem položaju za 4 godine, po želji pape Julija II. Levo i desno su scene iz Starog i Novog zaveta. U sredini je istorija stvaranja sveta u 9 slika, a posebno se ističe Stvaranje Adama... čuvena slika koju je pozajmila Nokia. Iza oltara je Strašni sud. Veličanstvena scena dolazi do svoje pune dramske izražajnosti, kada se zna da je Mikelanđelov autoportret zapravo ona smežurana koža koju drži Bartolomej.