[ Generalna ] 19 Oktobar, 2009 21:48

Ustavom iz 1948. godine, Italiju čini 20 regija, koje su utemeljene na osnovu različitih društvenih, kulturnih, geografskih i privrednih kriterijuma. Tim Ustavom, regijama je zagarantovana odredjena količina samostalnosti. Pet regija imaju poseban status samostalnosti, a to su sledeće regije: Furlanija-Julijska krajina, Sardinija, Sicilija, Trentino-Južni Tirol i Dolina Aoste. Trentino-Južni Tirol ima dva glavna grada. Svaka od ovih regija ima svoj parlament i vladu, na čijem se čelu nalazi predsednik.

[ Generalna ] 19 Oktobar, 2009 21:35

Oblik zemlje podseća na čizmu, dok Sicilija asocira na trougao. Kroz celo poluostrvo se prostiru Apenini, dok na severu jedan deo Alpa pripada Italiji. Najviši vrh Italije je Mon Blan visine 4748 m. Duž zapadne Italijanske obale prostiru se sledeće rivijere: Italijanska Rivijera, Etrurska Rivijera i Napuljska Rivijera. Po, Arno i Tibar su najduže reke u Italiji. U najveća jezera se ubrajaju jezero Garda, jezero Madjore, jezero Komo. Pored Vezuva koji je na samom poluostrvu, veoma su poznati Etna i Stromboli kao i još mnogo manjih vulkana. 

[ Generalna ] 19 Oktobar, 2009 21:09
Republika Italija je država na jugu Evrope. Jedinu kopnenu granicu ima na severu, sa Alpima, gde se graniči sa Francuskom, Švajcarskom, Austrijom i Slovenijom. U svom sastavu ima dve nezavisne države- San Marino i Vatikan. Poznata je po modi, kulinarstvu, arhitekturi, dizajnu, muzici i ostalim znamenitostima, koje turisti posećuju u velikom broju. Uticala je na kulturno i društveno okruženje cele mediteranske oblasti. Još u praistoriji na teritoriji Italije postojale su značajne kulture i civilizacije. Etrurska civilizacija, a pogotovo Rimsko carstvo vladali su ovim delom sveta nekoliko vekova. Italija je bila centar filozofije, nauke i umetnosti tokom renesanse i srednjeg veka. 17. marta 1861. godine, kada se najveći deo država sa ovog poluostrva ujedinilo pod uticajem kralja Viktora Emanuela II, iz dinastije Savoj, koji je vladao Sardinijom i Pijemontom, Italija je postala kraljevina. Rim je bio pod Papinom vlašću jos jednu deceniju da bi i on postao deo države 20. septembra 1870. godine. Referendum o monarhiji iz 1946. godine stvorio je Republiku Italiju.
«Prethodni   1 2 3