Kultni kolač u Italiji je Tiramisu. Glavni sastojak je sir "Maskarpone" razmućen u krem, a tu su i piškote natopljene u kafu, konjak ili rum. U prevodu znači "Uzmi me". Neizostavno je uživanje u italijanskoj hrani, jer ona predstavlja pravu gozbu za sve osećaje kada je konzumirate u krugu porodice ili prijatelja, u kući ili u dobrom restoranu. Original recept za ovaj kolač nastao je pre 15ak godina ali je istog trenutka stekao planetarnu slavu. To je slatkiš koji spada u kategoriju Semifreddo, što znači da je dezert hladan, ali ne i zaleđen. Ima mnogo varijacija i jedina konstanta, u pogledu tiramisua je maskarpone koji ulazi u njegov sastav. Maskarpone je ekstramasni sveži sir od kravljeg mleka. On se, zapravo, pravi od pavlake skinute sa mleka. Da bi se ovaj sir proizveo, u pavlaku se, kao supstanca za sirenje, dodaje citrična ili tartarična kiselina. Maskarpone je jako zastupljen u kuhinji italijanske regije Lombardije, čiji je i zaštitni znak. Ima mlečno belu boju i jako lako se maže.