Italijanska poslastica- Tiramisu
Kultni kolač u Italiji je Tiramisu. Glavni sastojak je sir "Maskarpone" razmućen u krem, a tu su i piškote natopljene u kafu, konjak ili rum. U prevodu znači "Uzmi me". Neizostavno je uživanje u italijanskoj hrani, jer ona predstavlja pravu gozbu za sve osećaje kada je konzumirate u krugu porodice ili prijatelja, u kući ili u dobrom restoranu. Original recept za ovaj kolač nastao je pre 15ak godina ali je istog trenutka stekao planetarnu slavu. To je slatkiš koji spada u kategoriju Semifreddo, što znači da je dezert hladan, ali ne i zaleđen. Ima mnogo varijacija i jedina konstanta, u pogledu tiramisua je maskarpone koji ulazi u njegov sastav. Maskarpone je ekstramasni sveži sir od kravljeg mleka. On se, zapravo, pravi od pavlake skinute sa mleka. Da bi se ovaj sir proizveo, u pavlaku se, kao supstanca za sirenje, dodaje citrična ili tartarična kiselina. Maskarpone je jako zastupljen u kuhinji italijanske regije Lombardije, čiji je i zaštitni znak. Ima mlečno belu boju i jako lako se maže.
06/11/2009, 21:37
Kad bi se barem trecina pravih sastojaka koristila ya pravljenje ovog kolača kod nas! Divno izgleda,sad mi se jede nečto slatko!!
A koliko košta otprilike, u Italiji naravno?
06/11/2009, 21:41
U Beceju sam jela ovaj kolac po originalnom receptu...tako da znam da tamo koriste prave sastojke...negde sam procitala da je cena oko 3 eura...
06/11/2009, 21:48
U Bečeju? Zaista ne mogu da verujem, to ću morati da proverim, odnosno otići da probam, vredi preći taj put ako su pravi sastojci!!
Mislim da cu ukoliko odem tako, napuniti mini frizider :))
16/11/2009, 22:02
bla,bla,bla
16/11/2009, 23:39
Xaxaxaxaxa...drago mi je da postoje ljudi koji umeju bolje...Samo napred...